Streaming Audiolevels VU of PPM

Streaming Audiolevels

Het is tegenwoordig normaal dat conferences, kerken, begrafenissen en crematies e.d. online worden gestreamd, één van de grootste problemen is dan ook audiolevels.

De ene spreker is dan ook niet de andere of ze zijn te hard te zacht of hebben geen enkele ervaring met microfoontechniek.

Het audioniveau variëren dan ook soms meer dan 18 dB, hier wordt dan ook rekening mee gehouden en meestal wordt de streaming op afgesteld op -18dB om ervoor te zorgen dat er geen digitale vervorming ontstaat.

Het gevolg is dan ook dat ondanks de volumes op de computers, laptops op 100% staan het volume niveau te laag is en de streaming niet meer is te volgen of onverstaanbaar is.

De online volumes lopen dan ook uiteen niet alleen voor streaming maar ook audiobestanden zoals wav. Mp3, MP4 ect.

Om de level te controleren van uw streaming is het beste om de Orban loudnessmeter…. Te downloaden .

https://www.orban.com/freeorbanloudnessmeter

Je dient er wel rekening mee te houden dat de streamingdienst b.v. Youtube het volume van de streaming zelf op 100% moet staan, volume van de computer/laptop op zich doet niet ter zake.

De grootste fout die wordt gemaakt is het gebruik maken van de VU meter van uw streamer, deze meet alleen het gemiddelde signaal, de PPM meter meet de absolute piek. De black Magic streamer kun je b.v. in het menu kiezen tussen VU of PPM

Het is duidelijk te zien dat de VU meter tot max. +8dB gaat en de PPM meter tot maximaal 0 dB.

De 0 dB PPM is dan ook het absolute maximale volume voor streaming, daarboven krijg je digitale vervorming, het is dus zaak om niet over de 0 dB te gaan.

Helaas is dit nauwelijks haalbaar vandaar dat de streamers meestal op -18dB worden afgesteld  als het gaat om grote volume verschillen ook niet met het gebruik normale compressor limiter de attack time te traag en de correctie factor te laag.

We hebben dan ook veel vragen gekregen of het mogelijk is om hier iets voor te ontwikkelen,

het resultaat is dan ook de A.L.C. wat betekent Automatic level control, met een gemiddelde attack time van 100 us en correctie tot max. 30 db maximale input signaal ligt rond de +18dB.

Na afregeling staat dan ook altijd de maximale uitgang volume vast en is het mogelijk om – 2dB PPM

te streamen.

De A.L.C.-Media voor audiobestanden en de A.L.C.-STR speciaal voor streamingdiensten.

De A.L.C.-Media is om volumes verschillen aangeleverde audiomateriaal aan te passen, ook de muziek bestanden voor b.v. Begrafenissen en crematorium worden vaak snel van het internet gehaald het gevolg is dat als deze bestanden worden afgespeeld het volume behoorlijk varieert van zacht tot veel te hard.

De A.L.C.-STR is de oplossing voor de volumes verschillen online streaming en te zorgen dat elke uitzending verstaanbaar is en blijft, ondank de grote verschillen in volumes van de diensten en sprekers.

Hier dan ook een voorbeeld Audiosignaal met een A.L.C. regeling met een correctie van 15 dB,

wat over het algemeen meer dan voldoende is.

duidelijk is dan ook te zien dat er voldoende signaal is

Er is dan ook veel tijd besteedt aan de ontwikkeling en onderzoek A.L.C. regeling

Zie ook PRODUCTS : ALC-STR en ACL-MEDIA

Het principe en ontwerp beschrijving is vastgelegd en gedeponeerd bij

Benelux­Bureau voor de Intellectuele Eigendom

http://www.boip.int/

DEPOT nummer: 141112

Op naam van: actronic

Vervaldatum: 07­04­2028———————